JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mer öppen källkod i telekomracken
Det nya samarbetet Open SAF ska ta fram mjukvara för telekominfrastrukturen, allt i öppen källkod.
Det är Motorola som tar inititivet. Och en av grundplåtarna i projektet är företegets egen NetPLane Core, en ”komplett” mjukvarusvit för HA (High Availibility).

Med i båten finns också de hårda leverantörerna Ericsson, Nokia, Nortel och Siemens, och de mjuka Wind River och Montavista.

Open SAF går hand i hand med standarden Service Availability Forum (SAF) - det senare är specifikationen och det förra implementationen.

Återkopplingen kommer också att gå åt andra hållet - den källkod som faktiskt tas fram i Open SAF kan användas som utgångspunkt för tillägg till SA Forum. Tanken är att den tillverkare som använder sig av Open SAF-implementeringen ska kunna känna säker på att hon stannar i SAF.

Open SAF vill att tillverkarna använder sig av mjukvaran som en standard, för att underlätta livet för exempelvis operatörer som bygger lösningar genom att blanda teknik från olika källor.

Under andra kvaretalet ska en första version av OpenSAF vara klar.

Motorolas ATCA-servrar Avantellis kommer att använda OpenSAF.

MontaVista Software kommer att stödja OpenSAF i sin telekomversion av Linux, Carrier Grade Edition, och i sin utvecklingsmiljö DevRocket.

Wind River ska stödja OpenSAF i sin miljö Workbench.

OpenSAF får tummen upp av organisationen Scope Alliance som vill främja användandet av Cots (standardlösningar) och öppen källkod i telekominfrastrukturen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)