JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skatten på elektronik ifrågasätts återigen

Den så kallade kemikalieskatten infördes 1 juli 2017 med ambitionen att sänka miljöpåverkan från framförallt hemelektronik. Effekten för den unikt svenska skatten ifrågasätts återigen i en rapport från branschorganisationen Elektronikbranschen.

– Elektronikskatten ger negativ miljöpåverkan, onödigt dyra priser för konsumenterna och den minskar sysselsättningen. Regeringen måste avskaffa skatten nu, säger Pernilla Enebrink, vd på ElektronikBranschen i ett pressmeddelande.

Organisationen har släppt en ny rapport som tagits fram tillsammans med Techsverige, Teknikföretagen och Dataspelsbranschen. Den lyfter fram en rad problem med elektronikskatten, även kallad kemikalieskatten. Ett är att konsumenter tvingas köpa mindre hållbara produkter än de annars skulle på grund av att skatten ökar priset på produkten i onödan.

– Skatten motverkar sitt syfte genom att kunder tenderar att välja billigare, mindre hållbara och miljövänliga produkter på grund av den ökade kostnaden som skatten för med sig, vilket strider mot det ursprungliga målet som jag tolkat det, att främja inköp av mer hållbara och miljövänliga alternativ, säger Mattias Lindahl, professor i EcoDesign vid Linköpings universitet och ledamot i Delegationen för cirkulär ekonomi.

Skatten driver inte mot miljömålen, utan kan i stället leda till så kallad falsk substitution, det vill säga styreffekter från ämnen med bevisat goda egenskaper till ämnen med olämpliga egenskaper, skriver Elektronikbranschen och fortsätter:

– Elektronikskatten minskar även incitamenten till återbruk och flyttar värdefulla resurser från meningsfullt hållbarhetsarbete till administration av en icke-ändamålsenlig skatt utan legitimitet.

Sverige utgör endast 0,7 procent av den globala marknaden för hemelektronik och har därför ingen påverkan på de globala tillverkarna.

Till följd av de försämrade avdragsreglerna från och med juli 2023 och indexuppräkningen av skattesatserna vid årsskiftena 2022/2023 och 2023/2024 förväntas en skattehöjning på över en miljard eller 71 procent jämfört med 2022.

Elektronikbranschen, Techsverige, Teknikföretagen och Dataspelsbranschen anser att skatten omgående bör avskaffas.

Rapporten går att läsa här (länk).

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)