JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. - Företaget vet nog inte riktigt vad man ska ha specialister till, säger asicexpert p&arin
Låga krav och små befogenheter, och en oklar roll i förhållande till projektledare och administrativa chefer - det är de främsta orsakerna till att specialistens arbete inte funkar så bra som det skulle kunna, tror Anders Wedin, Senior Specialist inom Ericsson Radio.

- Jag tror att företaget inte riktigt har kommit underfund med att man har teknikspecialister och hur man ska använda dem, säger Anders Wedin som sedan 1992 har titeln "Senior Specialist in Asic Design Methodology" vid Ericsson Radio Systems i Kista.

Han tycker att tanken med att ha specialister är väldigt bra men tycker att rollen skulle behöva definieras bättre. Idag krockar den lätt med projektledarens och den vanliga chefens roller. Dessutom är det oklart vilka befogenheter specialisten har att själv lägga upp sitt arbete.

- Ibland blir man lite frustrerad över att man ska hinna med dels inplanerade projekt där man kan vara uppbokad till mer än hundra procent, dels förundersökningar för sådant som kan bli projekt i framtiden, och för det tredje förväntas man ställa upp som bollplank för andra projekt.



Mer lön och mer ansvar


Trots detta tycker Anders Wedin att hans arbete fungerar bra. För hans personliga del innebär specialisttiteln dels att han får mer i lönekuvertet, dels att han ansvarar för asicmetodiken i en internutbildning inom Ericsson i asicutveckling.

Han möter mycket uppskattning genom de kontakter som kursen ger, med personer inom andra delar av Ericsson. I mån av tid tittar han också på förutsättningar för framtida projekt och bistår i andras projekt.

Han noterar att en debatt om specialistrollen nu håller på att komma igång inom hans företag. Bland annat har den diskuterats vid en av de specialistträffar som sker då och då.

Idag jobbar Anders Wedin på en forskningsavdelning. För ett par år sedan arbetade han på en produktutvecklingsavdelning med utveckling av en radiobasstation. Där bidrog de korta tidshorisonterna till att teknikspecialisternas roll blev mer oklar.

- Det finns fall där man har haft specifika tekniska möten där man har glömt att kalla teknikexperter och specialister. Det är olyckligt för projektet när man bara får med två parter av tre. Det skulle vara lika fel om man glömde kalla chefen, säger Anders Wedin.

Anders Wedin betonar att han inte pekar ut något specifikt projekt, och att han inte klandrar någon chef eller projektledare. Han har själv varit i de funktionerna och känner till svårigheterna.

- Det här finns i princip i varenda projekt, fast mer eller mindre, säger han.

Enligt Anders Wedin fungerar rollfördelningen bäst i projekt där såväl specialisten som chefen och projektledaren någon gång har jobbat i de andras roller.

Alexander Kristofersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)