JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kortdatorer med Windows 2000 klarar 99,999 procent
Motorola har utökat sin samling kortdatorer med Windows 2000-baserade kort och servrar som ska ha mindre än fem minuters driftstopp per år.
I våras presenterade Motorola Computer Group en maskin- och programvaruarkitektur för kortdatorsystem med 99,999 procents driftsäkerhet, så kallad High Availability. Då fanns systemet uteslutande för Linux, men nu lanseras det även för Windows 2000. Versioner för Vx Works, AE RTOS, och Lynx är planerade.

Systemen bygger på Motorolas CPX8000-arkitektur, som är konstruerad runt Compact PCI-bussen. Alla komponenter kan bytas under drift, så kallad Hot Swap. Dubbla processorer gör att en pågående process kan flyttas över om en av dessa slutar fungera, utan driftstörningar.

Serverprodukterna riktar sig främst till telekombranschen, och ska som mest ha fem minuters planerade och oplanerade drifstopp per år. För att nå dithän med Windows 2000 startar Motorola ett certifieringsprogram för drivrutiner och kort som ska fungera med systemen.

Dessutom ska företaget stå till tjänst med utbildning, dokumentation och support för kundernas program- och drivrutinsutvecklare.

Administrationen i samtliga High Availability-system från Motorola ska använda samma gränssnitt, API-er och beteenden.

De första CPX8000-systemen med Windows 2000 levereras i slutet av året. Leveranser i stor skala påbörjas i mitten av nästa år.

IP-servrar nästa steg

Inom den närmaste framtiden tänker Motorola dessutom börja sälja servrar med hög tillgänglighet som sköter paketförmedling helt och hållet i IP. Det ska göra nätväxlar och routrar snabbare genom att ta bort behovet att översätta mellan protokoll i växeln. Systemen ska byggas på CPX8000, samma kortdatorarkitektur som High Availability Linux och Windows 2000.

Närmare bestämt är modellen CPX8216, ett Compact PCI-system med 16 kortplatser. Tre tillägg ger IP-funktionerna: ett bakplan där varje kort har redundanta punkt-till-punktanslutningar över IP till alla andra kort, redundanta IP-växelkort som stöder upp till lager

4 routning och resurskort som kan konfigureras för att tillhandahålla individuella I/O funktioner.

Systemen ska gå att köpa i slutet av nästa år.


Niklas Dahlin
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)