JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre hyr ut spektrum för lokala nät

Mobiloperatören Tre ska hyra ut spektrum till finska Ukkoverkot som bygger lokala LTE-nät. Det handlar om industriella kunder med behov av stabil kommunikation i exempelvis fabriker, hamnar och flygplatser.

– Det här är ett exempel på hur nationella operatörer kan samarbeta med industrin och företag som vill ha 4G- och i framtiden 5G-kapacitet. Om man har höga krav på sitt mobila nät duger inte wifi, säger Tres teknikchef Per Stigenberg i ett pressmeddelande.

Ukkoverkot är ett Helsingforsbaserat företag som bland annat byggt lokala LTE-nät för hamnarna i Kokkola och Uleåborg men också för Helsingfors flygplats. På kundlistan finns även det finska försvaret.

Nu ska företaget ta steget in i Sverige och har därför tecknat ett avtal med Tre om att hyra lokala frekvensband. Idag finns det få privata mobilnät men med 5G förväntas tekniken växa snabbt i och med att det blir enklare att använda samma hårdvara för publika och privata nät.

– I första steget riktar sig våra partners såsom Ukkoverkot mot större industribolag med kommunikationsbehov över byggnader och produktionsområden som bolagen själva äger och kontrollerar. Framöver ser vi det inte som omöjligt att även mindre bolag och verksamheter kan omfattas, säger Per Stigenberg i pressmeddelandet.

Det handlar om ett frekvensband runt 2600 MHz för TDD, tidsmultiplexrad kommunikation.

– Uthyrning sker bara i de fall där det inte har någon påverkan på andra användare vilket normalt sett inte kommer att vara ett problem på de ställen där vår partner har sina kunder, skriver Per Stigenberg i ett email till Elektroniktidningen.

För denna typ av uthyrning krävs tillstånd av PTS.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)