JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Realtidsanalys av IIoT-data drar in 32 miljoner

Data från uppkopplade maskiner och processer i fabrikerna ökar lavinartat. Svenska Crossers mjukvara kan i realtid avgöra vad som ska analyseras lokalt och vad som ska till molnet. Företaget har nu tagit in tre miljoner euro för expansion i framförallt Tyskland.

Crosser grundades 2016 och baseras på ett hobbyprojekt som Uffe Björklund startade redan 2009 kring realtidskommunikation. Ett sidospår var en kommunikationsserver som släpptes som öppen källkod under namnet XSockets. Den fick snabbt 60 000 nedladdningar men också förfrågningar kring en kommersiell version.

År 2016 träffade Uffe Björklund marknadsföraren Johan Jonzon och teknikentreprenören Martin Thunman. Tillsammans startade de Crosser som bidrar med en av pusselbitarna i det som kallas Industriellt IoT eller Industri 4.0.

Företagets lösning kan beskrivas som edge computing, en del av molnets datorkraft har placerats närmare ändnoderna vilket ger snabbare svarstider samtidigt som det reducerar de datamängder som måste skickas till molnet.

Programmeringen gör med hjälp av det grafiska verktyget Crosser Flow Studio, det finns en gratislicens för den som vill testa det.

Under 2017 gick det nordiska riskkapitalbolaget Spintop Ventures, statliga Almi Invest och Norrlandsfonden in med en såddrunda på nästan 14 miljoner kronor. Spintop Ventures är med även denna gång men fonden ha nu sällskap av statliga Industrifonden och tyska 42CAP i den nya rundan som är på tre miljoner euro.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)