JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optik ger ny designrymd
En som ser användningsområden för optiska ledningar mellan kretsar är Bertil Svensson på högskolan i Halmstad. Men han vill inte ersätta befintlig elektronik med optik, utan är mer intresserad av nya designmöjligheter.
- Vi ser optiska lösningar inte som ett effektivt sätt att flytta data från A till B utan för de nya arkitekturer det kan leda till. Detta är väldigt intressant ur forskningssynpunkt, säger Bertil Svensson på högskolan i Halmstad.

Han deltar i ett samarbetsprojekt där bland andra Chalmers i Göteborg ingår. De placerar optiska komponenter på en glasskiva, där ljusstrålarna studsar mot botten. Bertil Svensson arbetar med själva arkitekturen, och jobbar med att bygga en hyperkub, där ett antal processorer kommunicerar direkt med varandra.

- Ljusstrålar kan till exempel korsa varandra i tre dimensioner utan att störas. Det ger en helt ny designrymd.

En annan fördel som Bertil Svensson ser med optik är att det är lättare att sprida data från en källa till flera och vice versa, så kallad fan in/fan out. Men han håller med Christer Svensson om att det inte är mycket mening med att bygga rena punkt-till-punktförbindelser med optik.

- Det skulle i så fall vara för att få ett gemensamt gränssnitt för både långa och korta avstånd. Det kan i sin tur göra nya systemarkitekturer möjliga.


Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)