JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bussen Compact PCI kan bli lika stor som VME
Möjligheten att bygga driftsäkra system och multiprocessorsystem med billiga komponenter och standardteknik har gjort busstandarden Compact PCI till en vinnare.


VME-bussen, Versamodule eurocard bus, var länge den dominerande busstandarden för kortdatorer och inbyggda system, särskilt för militären och tung industri. Och VME är fortfarande marknadsdominerande, men nästan all utveckling av nya tillämpningar görs idag med Compact PCI.

Compact PCI är en robustare variant av bussen PCI, peripheral component interconnect. Elektriskt sett är de indentiska. PCI-standarden används på alla nivåer i persondatorer: för att koppla samman kort i ett system, för att koppla samman kretsar på ett kort, och som arkitektur inuti chips. Därför stöder Compact PCI fler processorer än någon annan busstandard.

Compact PCI-system kan byggas på standardkomponenter, kan använda i stort sett vilket operativsystem som helst, och köra programvara till dessa utan modifikationer. All systemutveckling kan göras på vanliga pc.

- Det finns många skillnader mellan Compact PCI och VME-bussen, men den avgörande är att Compact PCI-standarden bygger på PCI som är så mycket större än vad VME någonsin varit, menar Pär Johnsson på Motorola Computer Group.

En bred standard gör att komponenterna blir billigare, och utvecklingstiderna kortare. Telekomindustrin har därför glatt tagit Compact PCI till sitt hjärta.

Utvecklingen har gått fort. Motorola har länge varit en av de största tillverkarna av VME-baserade produkter. 1996 ville Motorola inte ens bekräfta att de funderade på att utveckla produkter på Compact PCI. Idag är visan en annan.

- Vi har ju inte lagt ner våra VME-linor, men nästan all utveckling sker inom Compact PCI, säger Pär Johnsson.

Möjligheterna att bygga billigt och snabbt med standardkomponenter och - programvara är inte den enda lockelsen.

- De flesta utvecklare idag kan PCI-bussen, och Compact PCI är samma sak i ett annat format. Folk är vana vid det och det är lättare att arbeta med än VME. Dessutom stöder Compact PCI Hot Swap, förklarar Joakim Reutergårdh på Force Computers svenska kontor.



Byta kort under drift


Hot Swap gör att man kan byta kort och komponenter under drift, en extremt angelägen egenskap för telekomindustrin. På VME-sidan har Hot Swap-system aldrig standardiserats på samma sätt.

Hot Swap lägger grunden för system med hög tillgänglighet, som bara har några få minuters driftstopp per år. För att konstruera sådana system måste man också kunna bygga fungerande multiprocessorsystem. Förra året lanserade Motorola, Microsystems, Micro Industries, Ziatech och Force Computers olika multiprocessorsystem baserade på Compact PCI.

I teorin är det lättare att bygga sådana på VME-bussen, bland annat eftersom det där finns plats för upp till 20 kort på bakplanet medan Compact PCI är begränsat till åtta. Den nackdelen har dock utvecklarna lyckats kringgå.

- Med Compact PCI går det att bygga väldigt små system med hög tillgänglighet där det är enkelt att byta ut komponenter, säger Joakim Reutergårdh.

I de områden som utvecklarna satsar på just nu, som hög tillgänglighet, multiprocessorsystem och nya lösningar för bakplan, är det av stor vikt att systemen är flexibla.

- Man har ganska många kontaktdon på Compact PCI som man kan göra egna saker med. Många signalvägar är användardefinierade. Man kan göra Compact PCI lite till vad man vill själv, säger Pär Johnsson.



Redundans in i standarden


Trots detta har Compact PCI hållit samman i en ganska enhetlig standard. I år kommer en ny version, kallad 2.13. Den största nyheten är att redundanta systemkort skrivs in i specifikationen. I dagens system finns ett fack för systemkort och sju för in- och utgångskort - I/O-kort. Där kan man sätta in flera exemplar av samma kort för att få redundans. Men systemkortet sköter ensamt fördelningen av resurser över bussen, kör klockan och avgör vilket kort som ska ha tillgång till bussen.

- Om systemkortet går sönder idag fallerar allt. Det har varit en stor nackdel inom Compact PCI, men den nya standarden tillåter två systemkort. Det ena är då antingen i vänteläge, eller också kan det fungera som ett I/O-kort, säger Joakim Reutergårdh, som tror att den nya versionen kommer att öka populariteten för Compact PCI än mer.

Niklas Dahlin

Reporter Datateknik 3.0

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)